İç ve Dış Cephe Mantolama İşleri Nasıl Yapılır?
Mantolama dış cephe için binanın yüzeyine kompozit yalıtım malzemesiyle uygulanan bilinen en yaygın ısı yalıtımı tekniğidir. Mantolama işlemi binaların inşaatında veya sonrasında uygulanan binanın verimliliğini arttırmak için tercih edilen bir işlemdir. Mantolama aynı zamanda da binayı güçlendirmek içinde tercih edilmektedir.
Mantolama Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Mantolama işlemleri özellikle bina verimliliği açısından son derece önemlidir. Binanın uzun süre kullanılması, yalıtımının düzgün bir şekilde devam etmesi için yapılan bu işlemin faydaları ise şu şekildedir;
- Yaz aylarında binanın serinlemesini sağlayarak kişilere elektrik tasarrufu yaptırmaktadır.
- Kışları ısı kazancını koruyarak, ısı kaybını önlemektedir.
- Kişilerin sağlıklı bir şekilde bina içerisinde konaklamasına yardımcı olmaktadır.
- Binanın yapısını olumsuz hava şartlarından korumaktadır, binanın kullanım ömrünü uzatır.
- Dış ve iç cephede oluşacak çatlakları, hasarları ve benzeri deformasyonları engellemektedir.
- Binanın içerisinde oluşabileceği nem, küf ve benzeri durumları engeller.
- Isı tasarrufu sağlayarak, su yalıtımı yapmaktadır.
- Binanın yangınlara karşı korunmasına sağlar.
Mantolama Malzemeleri Nelerdir?
Mantolama teknikleri, özellikle kaliteli tercih edilmektedir. Bunun için malzemelerin özellikle ısı iletiminin iyi olması gerekmektedir. Mantolama malzemeleri ise şu şekilde olmalıdır;
- Herhangi bir şekilde su ve nemden etkilenmemelidir.
- Yanmaz bir yapıya sahip olması gerekmektedir.
- Herhangi bir şekilde alevden etkilenmemesi gerekmektedir.
- Basınca karşı güçlü olması gerekmektedir.
- Çekme gücünün yüksek olması gerekmektedir.
- Buhar difüzyon direncinin iyi olması gerekmektedir.
- Isı tutucu özelliği olması gerekmektedir.
- Kolay bir şekilde işlenebilecek olması gerekmektedir.
- Kokusu olmaması gerekmektedir.
- Uzun ömürlü bir şekilde kullanılmalıdır.
- Ekonomik ve kaliteli olması gerekmektedir.
Bunların hepsinin malzemelerinin içerisinde yer olması gerekmektedir. Kişiler özellikle firma tarafından projeyi detaylı bir şekilde talep edebilirler.
Mantolama Sisteminin Bileşenleri Nelerdir?
Mantolama sisteminin en önemli özelliği ısı yalıtım levhalarıdır. Bu ürünler taşyünü ısıtım levhalarıdır. Diğer tercih edilen levhalardan biri ise XPS diye bilinen az tercih edilen ürünlerden biridir. EPS levhaları en sık tercih edilen levha çeşitleri arasındadır. Bu ürünler ortalama yüzde 98 oranında hava içermektedir. Bu sayede ısı yalıtımı için en iyi performansı sağlayan levhalar arasına girmektedir. Hava kullanılan en iyi yalıtım ürünlerinden biridir. Bununla beraber bu ürünler oldukça ekonomik ve hafiftir. Bu ürünler herhangi bir şekilde sudan ve nemden etkilenmez. Uzun ömürlü olması sebebiyle binayı iyi bir şekilde kullanılır.
Yapıştırma Harcı Nedir?
Yapıştırma harcı iç ve dış cephe mantolama işlemleri sırasında kullanılacak en önemli malzemelerden biridir. Genel olarak çimento bileşenine sahip, polimer katkılı bir ürün tercih edilmesi gerekmektedir. Bu ürünler özellikle dış cephe yüzeyi için tercih edilen özel harçlardan biridir.
Sıva Harcı Nedir?
Sıva harcı, çimento esaslı ürünlerden biridir. Bu ürünler polimer katkılı, yüksek performans sağlayan ve esnek bir malzemedir. Özellikle yalıtım malzemelerin kullanılması amaçlı tercih edilmektedir. Bu ürünler özel olarak kullanılmaktadır.
Dekoratif Sıva Harcı Nedir?
Dekoratif sıva harcı çimento esaslı bir üründür. Tek bileşenli üretilen bu ürün, polimer katkılıdır. Bu harç malayla uygulanmaktadır ve dokuludur. Boya öncesi tercih edilen bu ürünler, en son kat olarak atılır.
Donatı Filesi Nedir?
Donatı filesi, mantolama uygulaması sırasında duvarın dayanıklılığını arttırmak için tercih edilmektedir. Bu ürünler yüzey gerilimine bağlı olarak oluşabilecek çatlakları engellemektedir.
Köşe Profili Nedir?
Köşe profili mantolama sisteminin zarar görebilecek bölgesine konur. Binanın köşelerinde uygulanan bu ürünler, özellikle düzgün bir yüzey oluşturmak için tercih edilmektedir.
Mantolama Dübeli Nedir?
Mantolama dübeli, bina yüzeyine gelen rüzgar ve benzeri durumlara karşı yalıtım levhalarının direncini arttıran bir üründür. Genel olarak metrekare başına 6 adet dübel kullanılmaktadır.